adhd-landskapet - vad menar jag med det?
För att bättre förstå en person med adhd kan man tänka sig ett landskap som vi har att vandra i. Landskapet är den omgivning som vi måste förhålla oss till.
I ett vanligt natur-landskap vet vi att vissa passager enkla och vackra, medan andra är besvärliga och hotande, ja nästan farliga. Landskapet skiftar dessutom beroende på årstid, tid på dygnet och utifrån olika typer av väderlek.
​
Så är det för oss med adhd också.
​
hela vårt liv går ut på att orientera i ett adhd-landskap som hela tiden ändrar sig. Vi förväntar oss själva att klara av att ta oss uppför en backe, men så fryser allt till is och vi halkar ner igen.
Vi tänker att det är en baggis att gå igenom den där skogsdungen, men så faller mörkret, dimman omsluter oss och det hörs konstiga ljud.
Vi klarade backen igår. Vi klarade att gå igenom skogen förra veckan, ja visst. Men nu, nu är det andra förutsättningar. Vi har påverkats av vår omgivning.
​
Utan omgivningen påverkan skulle våra liva vara mer förutsägbara. Så är det för alla människor, unga som gamla. Men - vi med adhd eller adhd liknande problem, påverkas så mycket mer och har svårt att förutse vad som kan komma att hända med landskapet vi ska passera.
Vi har ingen gps som automatiskt kalkylerar om när vi kör fel väg, när något stoppar upp längs vägen eller när vi har kört in i fel gränd.
Vi saknar den eftertanken, den planeringen och har inte verktygen att lösa alla de saker som inträffar, på egen hand.
​
Vi har att orientera oss i ett landskap som vill oss ont och som hela tiden ändrar karaktär.
Det här handlar egentligen inte om vår diagnos, det handlar om hur vi påverkas av det omgivande landskapet, det som du också är en del av.
I en djup skog med mycket blåbär och inget annat som påverkar, är det inte ett problem att ha adhd - problemen uppstår när omgivningen påverkar och ställer krav.